Uutiset

16.5.2017SM-viikko tuo urheiluväen Tampereelle heinäkuussaLue lisää »15.5.2017Yli sata suomalaista taidokaa lähtee MM-tapahtumaan JapaniinLue lisää »2.5.2017Nuorten Suomi-Ruotsi maaottelut käytiin Turussa 29.4.Lue lisää »25.4.2017Infopaketti Japanin MM-tapahtumaan suuntaavilleLue lisää »24.4.2017Nuorten Suomi-Ruotsi maaottelu käydään la 29.4. TurussaLue lisää »22.4.2017Lahdessa kilpailtiin Suomen mestaruuksista neljättäkymmenettä kertaaLue lisää »

Kamaeblogi

Yhteystiedot

Suomen Taido
Taido Finland
Radiokatu 20
00240 Helsinki
p. +358 50 542 3431
taido@taido.fi
www.taido.fi

Toimistolla sinua palvelee lajipäällikkö Sera Kaukola.


Pikakysely

Miten löysit taidoharrastuksen?

Koulutusjärjestelmä

Koulutusjarjestelma_20153.jpg  Taso I Taso II Taso III Tasot IV-V

Suomen Taidon valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmä on koulutuskokonaisuus, joka tarjoaa taidokalle mahdollisuuden kehittyä lajissa, ymmärtää lajia sekä liikunnan harrastamista paremmin ja mahdollisuuden kasvaa kehittymisen myötä hyväksi taido-ohjaajaksi. Koulutusjärjestelmä onkin osittain kytketty myös vyökoejärjestelmään. Vuosina 204-2015 koulutusjärjestelmään on tehty uudistuksia, jotka ovat tulleet voimaan vuoden 2016 alusta. Tutustu muutoksiin täällä.

Koulutusjärjestelmä koostuu viidestä eri tasosta: taso I eli ohjaajataso, taso II eli opettajataso, taso III eli valmentajataso. III-tason koulutus järjestetään yhteistyössä Liikuntakeskus Pajulahden kanssa. Tasot IV ja V eivät ole taidon järjestämää koulutusta vaan niiden edellytyksenä on ammatillinen tai korkeakoulutasoinen ammattivalmentajapätevyys.

Valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen perusteisiin voit tutustua osoitteessa www.valmentajakoulutus.fi.

Valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmän lisäksi Suomen Taido järjestää myös muita koulutuksia kuten Seuratoiminnan koulutus, Tuomarikoulutus, Kilpailujenjärjestämiskoulutus ja Ohjaajafoorumi.

Ajankohtaiset tapahtumat löydät Suomen Taidon tapahtumakalenterista.

Kun tasoihin kuuluvat koulutukset on suoritettu, suoritetusta tasosta saa merkin kiinnitettäväksi taidogiin. Sekä uudet että aiemmin tason suorittaneet saavat merkkinsä tilaamalla ne Suomen Taidon toimistolta. Yksi merkki kuuluu koulutuksen hintaan. Lisämerkit ovat maksullisia, hinta 10 euroa kappale. Hihamerkki kiinnitetään taidogin vasempaan hihaan liiton merkin tilalle. Hihassa voi olla vain yksi merkki kerrallaan. Merkit pohjautuvat liiton visuaaliseen ilmeeseen ja ne on suunnitellut Tapani Haapanen.

Miksi tasoja? Urheilun lajiliitot ja liikuntajärjestöt kouluttavat urheiluseurojen valmentajia ja ohjaajia suomalaisen viisiportaisen vertailujärjestelmän mukaan. Se perustuu ENSSEE:n (European Network of Sport Science, Education & Employment) yleiseurooppalaiseen suositukseen. Lue lisää järjestelmästä. (Lähde: VOK)

AHOT

Muualla, esimerkiksi toisessa lajiliitossa tai oppilaitoksessa, tai ennen 1.1.2016 taidossa suoritettujen koulutusten ja VOK-tasojen hyväksilukeminen on tullut uutena mahdollisuutena pätevöityä taido-ohjaajana tai valmentajana.

Uudessa koulutusjärjestelmässä on terävöitetty lajiosaamiseen suuntaavan koulutuksen ja ohjaamiseen suuntaavan koulutuksen eroa. Näin ollen myös muualla kuin taidon parissa hankittua ohjaaja– ja valmentajakoulutusta voidaan nyt hyväksilukea osaksi taidon valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmää. Muualla kuin taidon parissa hankittu liikunnanohjaamisen tai -opettamisen parissa hankittu osaaminen ja koulutukset voivat antaa pätevyyden ohjaamiseen, mutta lajiosaamista se ei silti korvaa.  Siksi lajiosat ovat kaikille taidokoille yhteisiä.

Ohjaaja- ja valmennuskoulutusten osalta osaaminen voidaan todentaa erilaisten näyttöjen kautta, jolloin henkilö voi ohjata esim. jonkin koulutuksen tai koulutuksen osan kokeneemman ohjaajan valvonnassa.  Tärkeää on osata soveltaa aiemmin hankittua osaamista taidon kontekstissa ja osoittaa tietämyksensä siitä. Näyttökoe voi myös olla jonkin koulutusmateriaalin tuottaminen tai päivittäminen.

Jos sinulla on jossakin muussa lajiliitossa tai oppilaitoksessa kertynyttä osaamista, jonka ajattelet voitavan hyväksilukea Suomen Taidon valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmässä toimi näin:

AHOT-ohje.JPG

 

AHOT-lomakkeen löydät täältä.

Koulutuspolku

Monesti ajatellaan, että valmentaja on uransa huipulla, kun hän valmentaa aikuisia huippu-urheilijoita. Valmentaja voi olla huippuosaaja myös lasten ja nuorten valmennuksessa. Onkin hyvä miettiä, mikä olisi se itselle sopivin toimintaympäristö ja millaiset koulutukset tukevat omaa polkua ohjaajaksi ja valmentajaksi. Kamppailulajit järjestävät yhdessä valmentaja- ja ohjaajakoulutusta tasoilla I-III.

Taidossa I ja II-tason ohjaaja/valmentajatasot on sidottu vyökoejärjestelmään, joten alla oleva taulukko auttaa oman kouluttautumisen suunnittelussa.

Oheisesta kaaviosta näet, milloin kamppailulajien yhteisiä koulutuksia tullaan järjestämään vuosina 2016-2021.

Kamppailulajien_yhteiset_koulutukset_jarjestamisajankohdat2.JPG