Uutiset

16.5.2017SM-viikko tuo urheiluväen Tampereelle heinäkuussaLue lisää »15.5.2017Yli sata suomalaista taidokaa lähtee MM-tapahtumaan JapaniinLue lisää »2.5.2017Nuorten Suomi-Ruotsi maaottelut käytiin Turussa 29.4.Lue lisää »25.4.2017Infopaketti Japanin MM-tapahtumaan suuntaavilleLue lisää »24.4.2017Nuorten Suomi-Ruotsi maaottelu käydään la 29.4. TurussaLue lisää »22.4.2017Lahdessa kilpailtiin Suomen mestaruuksista neljättäkymmenettä kertaaLue lisää »

Kamaeblogi

Yhteystiedot

Suomen Taido
Taido Finland
Radiokatu 20
00240 Helsinki
p. +358 50 542 3431
taido@taido.fi
www.taido.fi

Toimistolla sinua palvelee lajipäällikkö Sera Kaukola.


Pikakysely

Miten löysit taidoharrastuksen?

Historia

300px-shukumine_lecture.jpgTaidon kehittäjä Seiken Shukumine syntyi Okinawalla vuonna 1925. Jo alle 10-vuotiaana hän aloitti karaten opiskelun Anko Sadoyaman opissa.

Täytettyään 14 vuotta hän aloitti Soko Kishimoton oppilaana, jolla oli ollut vain kahdeksan oppilasta ennen Shukuminea. Kishimoto itse oli saanut oppinsa mestari "Bushi" Takemuralta, joka oli tunnettu okinawa-te ja bojutsu -mestari. Kishimoto kuoli Okinawan taistelussa vuonna 1945, ja Shukumine oli hänen oppilaansa aina siihen saakka.

"Elämän ja kuoleman kuva"

Toisessa maailmansodassa amerikkalaisten hyökätessä Okinawalle Shukumine liittyi Japanin merivoimien kamikaze-osastoon ja hänestä tehtiin ns. kaiten-mies ("yhden miehen torpedo" – kaiten-veneet olivat räjähteillä täytettyjä nopeita veneitä, jotka oli tarkoitus ajaa vihollislaivan kylkeen). Hyökkäyksen aikana hänen torpedonsa vioittui, eikä hän koskaan voinut viedä hyökkäystään loppuun, vaan joutui palaamaan rantaan.

Shukumine selvisi sodasta siis hengissä, mutta palatessaan kotiin hän löysi Okinawan tuhottuna ja oman opettajansa kuolleena. Sota vaikutti Shukuminen ajatuksiin taistelusta ja kamppailulajeista. Hän koki sodassa "elämän ja kuoleman kuvan", mikä tarkoitti sitä, että ihminen, joka tuntee itsensä jo kuolleeksi, pystyy ylittämään kaikki rajat. Tämä huomio vaikutti jatkossa suuresti hänen karateensa ja harjoitusmetodeihinsa. Lisäksi hän koki, että olemassa olevat kamppailulajit eivät pysty vastaamaan muuttuvan maailman tarpeisiin.

Gensei-ryu karatesta kohti taidoa

Sodan loputtua Shukumine eristäytyi muusta maailmasta saarelle Okinawan ulkopuolella kehittämään edelleen ideoita, jotka olivat peräisin hänen kaiten-ajaltaan. Yhdistäen Sadoyamalta ja Kishimotolta oppimiensa okinawa-ten klassisia tekniikoita ja uusia ideoitaan hän loi uuden karaten tyylisuunnan, jota hän alkoi kutsua gensei-ryuksi.

Vuonna 1949 Iton kaupungissa Shukuminen esitteli karateaan ensimmäisen kerran yleisölle ja vuosikymmenen vaihteessa hän esiintyi Japanin television järjestämässä karaten esittelytilaisuudessa. Hän esitti tilaisuudessa kushanku dai -katan eli liikesarjan. Katasta teki erityisen se, että kataan alkuperäisesti kuuluvan kaksoispotkun sijaan hän tekikin kahdeksan potkua sekä murskasi 34 kattotiiltä kämmensyrjälyönnillä.

Samaan aikaan Shukumine toimi silloisen JKA:n (Japan Karate Association) varapresidenttinä ja vuonna 1956 hän sai Dai Nippon Butokukailta Karate-do arvon 8. dan kyoho.

Shukumine levitti kehittämäänsä tyylisuuntaa Japanissa, pääasiassa Tokion alueella koko 50-luvun ja gensei-ryuta opetettiin myös Japanin itsepuolustusjoukoille Tachikawan sotilasalueella. Shukumine ei kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen kehittämäänsä tyylisuuntaan, sillä hän piti ylipäätään karatea rajallisena sen kaksiulotteisesta luonteesta johtuen. Shukumine miettikin, kuinka pystyisi liittämään kamppailulajit kolmiulotteisuuteen.

Taido syntyi 1960-luvulla

Pitkän kehitystyön jälkeen syntyi uusi laji nimeltä taido. Kolmiulotteisuus ei ollut enää vain ajatus, sillä taidossa karaten perinteisiin potkuihin ja lyönteihin tuli mukaan konkreettisesti monta uutta innovaatioita: pyörivät ja kierteiset liikkeet, akrobatialiikkeet, nopea ja tehokas jalkatyöskentely sekä vartalon akselin muuttaminen. Shukumine kehitti taidotekniikoiden taustaksi myös teorian budon yleisistä elementeistä: taiki – hengityksen säännöt, doko – kehon hallitsemisen säännöt ja seigyo – konfliktien hallinnan säännöt. Taidon tarkoitus on olla menetelmä, jolla kehitetään kamppailulajeja perinteisillä arvoilla tieteellisin metodein. Samassa yhteydessä Shukumine kehitti teorian ihmisen, yhteiskunnan ja luonnon vuorovaikutuksesta.

Taidon voidaan sanoa syntyneen jo vuonna 1962 ja se virallistettiin vuonna 1965, jolloin perustettiin myös Taido Honin, eli lajin sisällöstä päättävä elin sekä Japanin Taidoliitto. Suuri osa gensei-ryun harrastajista siirtyi harjoittelemaan taidoa. Ensimmäiset Japanin mestaruuskilpailut pidettiin 1967 ja niistä on tullut sittemmin jokavuotinen tapahtuma. Ensimmäiset viralliset taidon MM-kilpailut järjestettiin 1993 Japanissa ja seuraavat MM-kilpailut järjestettiin Suomessa vuonna 1997. MM-kilpailut järjestetään nykyisinkin neljän vuoden välein, samoin EM-kilpailut.

Shukumine kirjoitti elämänsä aikana myös lajeja koskevaa kirjallisuutta. Vuonna 1964 hän kirjoitti kirjan Shin karatedo kyohan, joka kuvaa gensei-ryu karaten perustekniikat. Vuonna 1988 hän julkaisi kirjan Taido Gairon, jota hän piti itse johdantona taidon teoriaan ja filosofiaan.

Vuoden 2001 MM-kilpailut järjestettiin Shukuminen toiveesta Okinawalla. Lajin kehittäjä menehtyi pitkällisen sairauden murtamana saman vuoden lopussa 26.11.2001.

Vuonna 2004 ilmestyi Kondo-sensein japaninkielinen teos Taido Kyohan, jossa esitetään taidon tekniikoita ja liikesarjoja.

Taido Suomessa

Suomeen taidon toi Minoru Okanda vuonna 1972. Okandan palattua Japaniin Kenji Vemura jatkoi taidon opettamista. 1974 järjestettiin ensimmäinen virallinen alkeiskurssi ja 1976 naiset pääsivät mukaan alkeiskursseille. Samana vuonna Suomessa järjestettiin ensimmäiset taidon SM-kilpailut. Suomen Taidoliitto ry perustettiin 1981.

Vuonna 1984 Suomen Taidoliitto ry liittyi Maailman Taidoliittoon (World Taido Federation, perustettu 1983). Samana vuonna Japanissa pidettiin ensimmäiset Taidon MM-kilpailut, jotka myöhemmin muutettiin epävirallisiksi. Näissä kilpailuissa suomalainen Jukka Kirsi voitti sekä ottelussa että liikesarjoissa MM-kultaa. Nuorten ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1984. Ensimmäiset joukkuelajien SM-kilpailut pidettiin vuonna 1986. Ensimmäiset euroopanmestaruudet ratkottiin Ruotsin Uddevallassa 1987.

Taidon maailmanmestaruuksista on mitelty kaksi kertaa myös Helsingissä. Suomi isännöi kilpailuja sekä vuonna 1997 että vuonna 2013. Suomi isännöi myös EM-kilpailut vuonna 2003 Hollolassa.

Vuodesta 2011 Suomen Taidoliitto ry on ollut Suomen Karateliitto ry:n jäsen ja 31.12.2013 Suomen Taidoliiton purkauduttua sen jäsenseurat liittyivät suoraan karateliiton jäsenseuroiksi 1.1.2014 lähtien.

1.1.2014 lähtien Suomen Taidoon muodostanut taidon lajikollegion Suomen Karateliitto ry:ssä. Taidon lajikollegio toimii kaikkien suomalaisten taidoseurojen yhdyssiteenä sekä lajin edunvalvojana Suomessa.